Toiminta

FinnWID – Naiset kehitystyössä ry:n toiminta koostuu Suomessa tapahtuvasta tiedotustyöstä ja kehityspoliittisesta vaikuttamisesta sekä kehitysyhteistyöhankkeista. Toiminta rahoitetaan ensisijaisesti jäsenmaksuilla ja omalla varainhankinnalla sekä hankkeiden osalta ulkopuolisella rahoituksella.

FinnWID ry:n toiminta perustuu täysin vapaaehtoisten työpanokseen. FinnWIDistä löytyy laaja kirjo erilaisia tehtäviä kaikilla järjestön toiminnan osa-alueilla, kuten hanke- ja vaikuttamistyössä, viestinnässä, varainhankinnassa sekä talous- ja hankehallinnossa.

Jos haluat tulla toimintaan mukaan, laita viestiä info(at)finnwid.fi

Vuonna 2017 aloitettiin ihmiskaupan vastainen toiminta

Joka vuosi tuhannet nuoret naiset ja tytöt lähtevät Nigeriasta Eurooppaan köyhyyden sekä koulutus- ja toimeentulomahdollisuuksien vähäisyyden vuoksi. Suuri osa heistä päätyy ihmiskauppiaiden mukana Italiaan tai muualle Eurooppaan, missä monet heistä pakotetaan prostituutioon. Matkajärjestelyistä aiheutunut velka sitoo naiset vuosiksi velkavankeuteen.

Ihmiskauppaan liittyvän toiminnan aloiteen takana on nigerialainen Itohan Okundaye, joka lähti 16-vuotiaana ihmiskauppiaan mukana Italiaan. Työskenneltyään vuosia prostituoituna hän tuli turvapaikanhakijana Suomeen. Okundaye tietää omakohtaisesti, kuinka köyhyys ja toimeentulomahdollisuuksien vähäisyys ajavat nigerialaisia tyttöjä ihmiskauppiaiden uhreiksi.

FinnWID tekee tällä hetkellä ihmiskauppaan liittyvää tiedotusta ja varainkeruuta, jotka tähtäävät kehitysyhteistyöhankkeen aloittamiseen Nigeriassa Edon maakunnassa vuoden 2019 alussa.

Vuonna 2018 FinnWIDin tavoitteet ovat:

-Aloittaa ihmiskaupan vastainen tiedotuskampanja Toisenlaisia tarinoita.

-Osallistua ihmiskauppaa koskevaan julkiseen keskusteluun.

-Hakea ulkoministeriöltä hanketukea vuoden 2019 alussa alkavalle kehityshankkeelle, joka tulee kehittämään kestäviä toimeentulomuotoja nuorille naisille Edon maakunnassa Nigeriassa ja ehkäisee siten ihmiskauppaa.

-Hakea rahoitusta ihmiskauppaa sekä sen syitä ja ratkaisuja käsittelevää viestintä- ja globaalikasvatushanketta varten.

Tulevat tapahtumat

Toisenlaisia tarinoita -kävelykierrokset Helsingin Kalliossa kesällä 2018

Lähde tutkimusmatkalle Kallion naisten historiaan, tuet ihmiskaupan vastaista työtä!

Kallion kortteleissa ovat aikojen saatossa kopisseet monenlaisten naisten kannat. Kaduilla ovat astelleet lettipäiset tulevat huippupoliitikot ja yömyöhällä kotiin tarponeet työläistytöt. Kivitalojen seiniin on kirjattu niin traagisia taiteilijakohtaloita kuin hyvinvointipalvelujen pioneerien uskomattomia saavutuksia.

Kävelykierroksella tutustutaan merkittäviin naisiin Kallion kaupunginosan historiassa ja heidän tekemäänsä yhteiskunnalliseen muutokseen. Kierroksella kuullaan paitsi edistyksen, myös arjen ja eriarvoisuuden historiasta. Kävelyjen tuotto käytetään FinnWID – Naiset kehitystyössä ry:n ihmiskaupan vastaiseen työhön Suomessa ja Nigeriassa. Tervetuloa mukaamme matkalle naisten tekemään historiaan!

Kierrokset kestävät hieman alle kaksi tuntia ja kiertävät noin kahden kilometrin matkan Kallion kaduilla. Kierroksia vetävät FinnWIDin vapaaehtoiset oppaat.

Kierroksen hinta on 10 euroa, mutta halutessasi voit tukea vapaaehtoisvoimin toimivaa yhdistystämme myös suuremmalla summalla (esim. 15€).

KIERROSTEN AJANKOHDAT:
SU 15.7. klo 13.00 – 15.00
TO 2.8. klo 17.30 – 19.30
KE 8.8. klo 17.30 – 19.30
LA 11.8. klo 14.00 – 16.00
SU 19.8. klo 15.00 – 17.00

MAKSUOHJEET:
Pyydämme, että maksat kierroksen etukäteen FinnWID – Naiset kehitystyössä ry:n tilille. Voit maksaa myös käteisellä paikan päällä. Pyydämme kuitenkin varaamaan tasarahan.

Ennakkomaksut: Maksa 10 euroa (tai valitsemasi suurempi summa) FinnWIDin tilille: FI15 5780 0720 4547 48 (Finnwid – Naiset kehitystyössä ry) (bic-koodi OKOYFIHH). Kirjoita viestikenttään: sana ”kävely” ja kierroksen päivämäärä (esim. 15.7.), jolle ilmoittaudut. Kirjoita viestikenttään myös nimesi ja sähköpostiosoitteesi.

TULO-OHJE:
Kierrokset alkavat Katri Valan puistoon johtavien portaiden alapäästä. Portaat sijaitsevat aivan Sörnäisten raitiovaunupysäkin läheisyydessä Vilhovuorenkujan alussa.

Kävelyjen sivu Facebookissa.

Huom! Toteutamme mahdollisuuksien mukaan myös tilauskierroksia ryhmille. Varaustiedustelut: ttkavelyt@gmail.com

Lämpimästi tervetuloa!

Menneet tapahtumat 

Ihmiskaupan uhrista ihmiskaupan vastustajaksi 26.5.2018

Nigerialainen Itohan Okundaye joutui ihmiskaupan uhriksi 16-vuotiaana. Nyt, kymmenen vuotta myöhemmin, turvapaikanhakijana Suomeen tullut Okundaye haluaa työskennellä ihmiskaupan ehkäisemiseksi parantamalla nuorten naisten koulutus- ja toimeentulomahdollisuuksia kotiseudullaan Edon maakunnassa Nigeriassa. Ihmiskauppaa ehkäisevän Toisenlaisia tarinoita -kampanjan perustanut Okundaye kertoo, miten kaikki alkoi.

Ihmiskauppa on globaali ja sukupuolittunut ilmiö, joka koskettaa myös Suomea. Minkälainen on ihmiskauppaan liittyvä lainsäädäntö Suomessa? Okundayen tarinaa seuraa paneelikeskustelu, joka pureutuu naisiin ja tyttöihin kohdistuvan ihmiskaupan syihin ja pohtii keinoja ehkäistä sitä.

Okundayen kanssa keskustelemassa ovat FinnWID – Naiset kehitystyössä ry:n puheenjohtaja Erna Alitalo sekä Euroopan kriminaalipolitiikan instituutin (HEUNI) tutkija Minna Viuhko. Paneelin juontaa toimittaja Maryan Abdulkarim. Tilaisuuden kieli on englanti.

Aika: lauantai 26.5.2018 klo 12.20-13.00
Paikka: Maailma kylässä -festivaalin Taiga-lava (Kansallisteatterin Lava-klubi, Läntinen Teatterikuja 1, Helsinki)
Tilaisuus on osa Maailma kylässä -festivaalin ohjelmaa.

Tervetuloa!

Toisenlaisia tarinoita: seminaari ja ihmiskaupan vastaisen kampanjan avaustilaisuus 30.1.2018

Tuhannet naiset ja tytöt lähtevät joka vuosi Nigeriasta Eurooppaan koulutus- ja toimeentulomahdollisuuksien puutteen vuoksi. Monet heistä päätyvät ihmiskaupan uhreiksi, ja heidät pakotetaan prostituutioon.

Nigerialainen Itohan Okundaye tietää omakohtaisesti, mitä Eurooppaan lähteminen monille nigerialaisille naisille tarkoittaa. Okundaye lähti 16-vuotiaana ihmiskauppiaan mukana Eurooppaan. Työskenneltyään vuosia prostituoituna Italiassa hän tuli turvapaikanhakijana Suomeen. Nyt hän työskentelee ihmiskaupan ehkäisemiseksi ja haluaa parantaa nuorten naisten toimeentulomahdollisuuksia Nigeriassa.

FinnWID – Naiset kehitystyössä ry:n Toisenlaisia tarinoita -kampanja tuo esiin ihmiskaupan syitä ja osallistuu ihmiskaupan ehkäisemiseen vaikuttamalla sen juurisyihin Nigeriassa. Avajaistilaisuudessa 30.1.2018 kampanjan kasvona toimiva Okundaye kertoo omista kokemuksistaan ihmiskaupasta. Seminaarissa kuullaan myös suomalaisten ja nigerialaisten asiantuntijoiden, kuten Pro-tukipisteen Essi Thesslundin, ihmiskaupparaportoija Venla Rothin ja Amnesty Internationalin Nigerian maatoimiston johtajan Osai Ojighon näkemyksiä ihmiskaupasta, sen syistä ja keinoista sen ehkäisemiseksi.

Aika: tiistai 30.1. 2018 klo 9.00-11.15
Paikka: Eurooppasali, Malminkatu 16, 00100 Helsinki
Lisätiedot ja ilmoittautumiset: info@finnwid.fi / 040 7399391 (Anna Kuokkanen)
Huom! Tilaisuus on täynnä!

Tapahtuman sivu ja live-streamaus Facebookissa: www.facebook.com/events/880675465423636/

Seminaarin alustava ohjelma:

8.30-9.00 Aamukahvi
9.00-9.15 Tilaisuuden avaus
Anna Kuokkanen, FinnWID – Naiset kehitystyössä ry
9.15-9.40 From Nigeria to Italy, in search of a better future
Itohan Okundaye, FinnWID – Naiset kehitystyössä ry
9.40-9.55 Kokemuksia järjestötyöstä nigerialaisnaisten kanssa
Essi Thesslund, Pro-tukipiste
9.55-10.10 Nigerialaisten ihmiskaupan uhrien asema Suomessa ja Euroopassa
Venla Roth, kansallinen ihmiskaupparaportoija
10.10-10.15 Videotervehdys Nigeriasta
Osai Ojigho, Amnesty International, Nigerian maatoimisto
10.15-11.00 Keskustelu: Vaihtoehtoja ihmiskaupalle
11.00-11.15 Loppupuheenvuoro

Tilaisuus on osittain englanninkielinen.

Tervetuloa!

 

21.9.2017 Keskustelutilaisuus Nigeriasta Eurooppaan suuntautuvasta ihmiskaupasta ja uusien ilta

FinnWID – Naiset kehitystyössä ry:n toiminnan keskiössä on vuosina 2017-2020 ihmiskaupan ehkäiseminen Nigeriasta Eurooppaan. Nyt FinnWID etsii vapaaehtoisia mukaan suunnittelemaan ja toteuttamaan ihmiskaupan vastaista tiedotus- ja varainhankintakampanjaa sekä kehitysyhteistyöhanketta.

Keskustelutilaisuudessa pääset kuulemaan nigerialaisen Itohan Okundayen tarinan ja keskustelemaan FinnWIDin toiminnasta. Okundaye tietää omakohtaisesti, kuinka köyhyys ja toimeentulomahdollisuuksien vähäisyys ajavat nigerialaisia tyttöjä ihmiskauppiaiden uhreiksi. Tilaisuudessa hän kertoo, miksi itse lähti 16-vuotiaana ihmiskauppiaan mukana Italiaan ja mitä sen jälkeen tapahtui.

Aika 21.9.2017 klo 18-20

Paikka: Kokoushuone Vallila, Kepan järjestötila, Elimäenkatu 25-27 (5. krs)

28.8.2013 Keskustelutilaisuus: Muuttuva Intia ja naisten poliittinen osallistuminen 

Intia muuttuu, mutta muuttuuko naisen asema? FinnWID – Naiset kehitystyössä ry:n järjestämässä keskusteluillassa pohditaan naisten poliittista osallistumista Intiassa. Millaisia mahdollisuuksia naisten osallistumiselle ja naisjohtajuudelle tarjoaa moderni Intia?

Aika: Ke 28.8. kello 18.00

Paikka: Naisasialiitto Unioni / Maikki Friberg -koti, Bulevardi 11 A 1 (huom: tilassa ei hissiä)

Puhujina: Professori Sirpa Tenhunen (HY) sekä Kairossa asuva toimittaja Päivi Arvonen. Intiaa pitkään tutkinut Tenhunen on julkaissut vastikään kirjan An Introduction to Changing India: Culture, Politics and Development. Intiassa säännöllisesti työskentelevä Arvonen on puolestaan kirjoittanut muun muassa naisen asemasta Intiassa

16.11.2010 Women and Productive Resources: a Human Rights Issue 

Avoin Naisten Korkeakoulu ja FinnWID järjestivät yleisöluennon marraskuun 16. päivä 2010 tuotantomahdollisuuksien ja sosiaaliturvan merkityksestä naisten oikeuksien toteutumiselle. Luenntoisijana toimi uuden intialaisen kumppanijärjestömme PWESCR:n valoisa pääjohtaja Priti Darooka.

Paikalle saapui yli kolmekymmentä osallistujaa ja Pritin alustuksen jälkeen keskustelu jatkui vilkkaana. Tilaisuus onnistui erittäin hyvin ja olemme varmoja, että yhteistyö PWESCR:n kanssa naisten taloudellisten, sosiaalisten ja sivistyksellisten oikeuksien edistämiseksi tulee olemaan vahvaa ja antoisaa.

7.10.2009 Sukupuoli ja kehityspolitiikka (osana Älä unohda maailman enemmistöä -kampanjaa) 

Syksyn 2009 aikana FinnWID osallistui KEPAn järjestämään kampanjaan, jossa pyrittiin vaikuttamaan kansanedustajiin ja virkamiehiin niin, että läpileikkaavat teemat, kuten tasa-arvo, otettaisiin huomioon kehityspolitiikassa.

FinnWID keskittyi kampanjassa aktiivisesti erityisesti sukupuolten välisen tasa-arvon ja naisten aseman teemaan. Solidaarisuuden ja FinnWIDin Kepassa 7.10.2009 järjestämä sukupuoli ja kehityspolitiikka -tapaaminen saavutti suuren suosion.

Tapaamiseen osallistui yli 30 henkilöä mm. kansalaisjärjestöistä, Kuntaliitosta ja ulkoministeriöstä. Tilaisuuden fasilitoi FinnWIDin varapuheenjohtaja Mia Jokiniva. Ulkoministeriön tasa-arvoneuvonantaja Päivi Kanniston, Kehys ry:n pääsihteeri Rilli Lappalaisen ja Solidaarisuuden tasa-arvokoordinaattori Jonna Haapasen alustukset pureutuivat Suomen, YK:n, EU:n ja kansalaisjärjestöjen ajankohtaisiin tasa-arvokysymyksiin.

Alustuksia seuranneessa keskustelussa osallistujat pohtivat mm. Nicaraguan, Etiopian ja Kenian poliittisten tilanteiden vaikutuksia tasa-arvoon, ulkoministeriön uuden läpileikkaavien teemojen toimintaohjeen tuomia uudistuksia sekä tasa-arvoa edistävän vaikuttamistyön haasteita.

Yhteenvetona keskustelusta voi todeta, että kaikilla toimijoilla on paljon kehitettävää tasa-arvotyössä, mutta tasa-arvon edistämiseksi tehdään uusia aloitteita sekä pitkäjänteistä päättäväistä työtä monilla areenoilla.

 

Aiempi toiminta 

Kehitysyhteistyö

Paikallisyhteisöjen naisjohtajien kapasiteetin vahvistaminen Intiassa. Ulkoministeriön vuosina 2011-2013 rahoitama hanke, jonka tavoitteena oli suunnata yhteisöperustainen johtajaohjelma marginaalisimmassa ja haavoittuvimmassa asemassa oleville naisille Intian pohjoisissa hindinkielisissä osavaltioissa. Naisjohtajien kapasiteettia kehitettiin virallisten ja epävirallisten ihmisoikeusmekanismien käytössä, jotta he voisivat tehokkaasti ajaa ryhmänsä ihmisoikeuksia. Hankkeen koulutukset painottuivat ihmisoikeuksiin, ja ne tarjosivat gender-näkökulmaa liittyen köyhyyteen, haavoittuvuuteen, marginalisointiin ja syrjintään. Koulutuksissa jaettiin myös kokemuksia haasteista ja onnistumisista.

Työryhmät 

 • WIDE-ryhmä: FinnWID toimi WIDEn (Women in Development Europe) jäsenjärjestönä vuosina 1993-2011. FinnWIDin edustaja osallistui WIDEn ohjausryhmän (Steering Group) kokouksiin ja vuosikonferensseihin. FinnWID järjesti vuosikonferenssin Järvenpäässä vuonna 1997.
 • Ghana-ryhmä: 2006-2009
 • Kotiinpaluu-ryhmä: FinnWIDin Suomeen paluu -työryhmä perustettiin vuonna 2002 keskusteluryhmäksi. Ryhmän kokoontumisissa pohdittiin suhdetta vieraaseen ja omaan maahan sekä elämänhallintaan kulttuurien kohtaamistilanteissa. Keväällä 2006 ryhmä järjesti aiheesta seminaarin ja julkaisi oppaan Tuttu vieras kotimaa – Suomeen paluu kehitysmaassa asumisen jälkeen helpottamaan paluuprosessia.
 • Hyvä äiti -ryhmä: Globaalit äidit ja monikulttuuriset perheet -ryhmä järjesti avoimia keskustelutilaisuuksia ja järjesti yhteistyössä laajempia seminaareja. Ryhmä järjesti keskustelutilaisuuksia monikulttuurisista perheistä.
 • Naisten talouslukutaito -ryhmä: yksi vuoden 2002 toiminnan teemoista oli naisten talouslukutaito. Tarkoituksena oli avata talouden rakenteiden toimintaa ja yksilön vaikutusmahdollisuuksia niihin. Talouslukutaitoryhmän toiminta pohjautuu WIDEn julkaisemaan WIDE-talouslukutaitokäsikirjaan, joka käännettiin suomeksi. Käsikirjassa on hyödynnetty WIDEn vuosien kokemusta talouslukutaitokoulutuksen järjestämisestä ja koulutusmateriaalin kehittämisestä.

Kampanjat 

 • Älä unohda maailman enemmistöä -kampanja 2009. FinnWID osallistui yhdessä kymmenen muun kansalaisjärjestön kanssa Kepan Älä unohda maailman enemmistöä -kampanjaan. Kampanjalla pyrittiin Suomen kehityspoliittisen ohjelman läpileikkaavien teemojen parempaan huomioimiseen Suomen kehitysyhteistyössä. FinnWID on keskittyi kampanjassa aktiivisesti erityisesti sukupuolten välisen tasa-arvon ja naisten aseman teemaan

Järjestetyt seminaarit ja tapahtumat 

 • FinnWID ja Solidaarisuus järjestivät yhteistyössä sukupuoli ja kehityspolitiikka -tapaamisen 7.10.2009 osana Älä unohda maailman enemmistöä -kampanjaa.
 • Naiset konflikteissa -paneelikeskustelu: FinnWID järjesti vuonna 2006 klo paneelikeskustelun otsikolla ”Naiset konflikteissa”. Paikalla keskusteltiin sukupuolen roolista konfliktitilanteissa, niiden ehkäisyssä sekä jälkihoidossa.
 • Onko paluu shokki vai pelastus? FinnWIDin Suomeen paluu -työryhmä järjesti seminaarin paluuvalmennuksen tilasta ja tarpeesta kehitysmaassa työskentelyn jälkeen vuonna 2006.
 • Kohti sukupuolten tasa-arvoa -seminaari: Vuonna 2005 FinnWID järjesti ajankohtaisen seminaarin ”Kohti sukupuolten tasa-arvoa? Haasteita Suomen EU-puheenjohtajuuskaudelle”.
 • Monikulttuuriset avioliitot sillanrakentajina -seminaari järjestettiin Helsingissä vuonna 2003. FinnWID oli mukana järjestelytoimikunnassa, johon kuului myös Ulkosuomalaisparlamentti ja Siirtolaisinstituutti. Seminaariin osallistui lähes sata edustajaa eri kansalaisjärjestöistä, viranomaisia, tutkijoita ja muita kiinnostuneita.

Julkaisut 

Kirjat

 • Annu Kekäläinen, 2006. Valkoista mustalla – kertomuksia väristä, väkivallasta ja vaeltamisesta. Pieni Karhu.Kirja tehtiin osittain FinnWIDin Eteläisen Afrikan naiset -työryhmän puitteissa. Kirjan voi ostaa myös FinnWIDiltä.
 • Ulla-Maija Vilmi (toim.), 1998. Kasva tyttäreni – Tansanian naiset kertovat. FinnWID ja Lähetysseura. Tekstit on koonnut Marja-Liisa Swantz.
 • FinnWID ry, 1990. Naisnäkökulmia kehitysmaihin. 12 artikkelia suomalaisnaisten kokemuksista kehitysyhteistyössä.

Käännökset

 • Talouslukutaito-käsikirja: Pohjautuu WIDE:n talouslukutaito-käsikirjaan, jonka FinnWIDin työryhmä käänsi suomeksi vuonna 2002.

Oppaat

Raportit

 • Naisten toivoma tulevaisuus: seminaariraportti v. 1991.
 • Nainen tänään meillä ja etelässä: seminaariraportti 24.4.1993. Alustajina Ulla Vuorela, Pirkko Poutiainen ja Sinikka Antila.
 • Nainen ja yrittäjätoiminta: seminaariraportti 11.12.1993. Alustajina Ulla-Marjatta Mustanoja, Marja-Liisa Swantz ja Sirpa Kopu.
 • Yhteenveto kevään 1999 kansainvälisyyskasvatuskeskustelusta FinnWIDin ja KEPAN sähköpostilistoilla. Jonna Roos.

Muu toiminta 

 • Tapahtumat: Järjestö osallistuu Maailma kylässä -tapahtumaan vuosittain.
 • Yhteistyö: FinnWID osallistui Friidu – naisten ja tyttöjen oikeudet –hankkeeseen yhdessä Naisasialiitto unionin, Amnestyn akkaryhmän, Suomen YK-liiton ja UNIFEMin ja Tyttöjen talon kanssa vuonna 2004.
 • Yhteistyö: Vuonna 2004 FinnWID oli aktiivisesti mukana suunnittelemassa KEPAn tasa-arvokysymyksiin keskittyvää portaalia.
 • Jäsenillat: Jäsenillat aloitettiin jo 1980-luvulla. 1990-luvulla ne nousivat FinnWIDin toiminnan keskiöön.
 • Asiantuntijarekisteri: 1990-luvulla FinnWIDin jäsenistä koottiin asiantuntijarekisteri tarkoituksena parantaa järjestön jäsenten työnsaantimahdollisuuksia ja kertoa heidän osaamisestaan.
 • Näyttelytoiminta: YK:n neljännen maailman konferenssin tuloksena FinnWID järjesti vuonna 1996 näyttelynNaisten huoneet. Näyttely esitteli naisten elämää eri puolilta maailmaa valokuvin, vaattein ja arkiesinein.
 • Kirjelmät: Kirjelmä kehitysyhteistyöministeri Pekka Haavistolle. Siinä esitettiin WID-koordinaattorin säilyttämistä päätoimisena sekä gender-työryhmän asettamista kehitysmaasuhteiden neuvottelukunnan yhteyteen.
 • Muita FinnWIDin toteuttamia projekteja: 1998 Kotona kansojen kesken -maahanmuuttajanaisprojekti.